Sayur Pedas Batang Keladi

>> Friday 13 January 2012

Lauk kegemaran kami sekeluarga bila bulan puasa. Every week mesti beli kat pasar ramadhan. Kadang-kadang dalam seminggu hampir tiap-tiap hari ada lauk ni. Bukan apa, bulan puasa je ada jual lauk batang keladi. Kalau tak, memang takde jual kat mana-mana. (saya belum jmpa lagi.hehe...)

Rupanya senang je nak masak batang keladi ni. Tahun ni tak perlu lagi ke bazar ramadhan, boleh buat sendiri kat rumah. Dijamin halal dan sedap /blush



Resepi : copy dari blog Secubit Garam


Bahan :
2 batang @ 300gm batang keladi
1 kpg asam keping
Air secukupnya

Didihkan air bersama asam keping.
Siang/potong dan bersihkan batang keladi dan masukkan kedalam periuk.
Celur sekejap tp jangan sampai lembik.
Angkat dan toskan.

Bahan kuah:
3 bj bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam
1 ekor ikan selayang saiz sederhana ~ amik isi
1 sudu besar budu
1/2 sudu kecil kerisik
daum kesum/kemangi
1/2 liter air
garam

Tumbuk bawang merah, bawang putih, lada hitam dan isi ikan hingga lumat.
Bancuhkan bahan tumbuk dgn sedikit air supaya bila kita masukkan ke dalam kuah, isi ikan tidak berketul2.
Panaskan air dlm periuk dan masukkan bahan tumbuk dan budu.
Masak hingga mendidih dan masukkan batang keladi bersama dgn asam keping td.
Masukkan juga kerisik, daun kesum/kemangi dan garam.
Boleh dimasukkan sedikit gula jika suka.
Masak hingga mendidih dan padamkan api.


Boleh lah dihidangkan dgn nasi panas, ikan panggang, ikan kering goreng dan sambal belacan.
Insyaallah terangkat! 



***Rugi sape tak cuba tau..

0 comments: