Arghhhhh,SELULIT!

>> Wednesday, 30 November 2011

Salam....

Ada mana2 perempuan yang mengalami selulit?

Ada mana2 perempuan yang tertekan dengan kehadiran selulit?Saya pasti ramai yang mengalaminya (sedih kn) saya akan share sedikit info dan cara untuk menyingkirkan selulit yang saya baca daripada sebuah akhbar tempatan.same-samelah kite cuba ye.kalau berjaya,yippieeeeee....alhamdulillah.kalau x pun,boleh cuba lg.yang penting cuba & jangan putus asa :)

Ok, kenapa seseorang tu diserang selulit?Selalunya ia kerap terjadi pada perempuan yang sudah akil baligh. Sebabnya, peningkatan estrogen yang berlaku akibat perubahan hormon boleh menyumbang kepada kewujudan dan bertambahnya masalah selulit.

Bagaimanapun kajian menunjukkan ia mungkin terjadi disebabkan oleh keadaan semulajadi pada tisu perantara wanita yang dikenali sebagai septa yang memastikan lemak berada pada kedudukannya.

1) Mulakan dengan pengambilan buah-buahan & sayuran segar seperti buah beri, ceri, sitrus, kobis bunga, brokoli, tomato dan kacang pea. Semua ni mengandungi antioksidan yang dapat membantu meningkatkan keanjalan septa yang secara tidak langsung memastikan selulit berada di bawah permukaan kulit.2) Ambil beberapa vitamin yang bagus dalam diet anda. Vitamin dan mineral dapat membantu sel-sel berfungsi dengan normal.

3) Untuk mewujudkan septa yang lebih anjal, anda perlu elak pengambilan rokok, kafein, bahan pengawat dan makanan pedas dalam diet harian anda.no more nescafe plsss :)4) Senaman yang dilakukan secara rutin dapat membantu membakar lemak dan menguatkan otot tubuh secara tidak langsung membantu mengurangkan kehadiran selulit. (tiap2 minggu harus g joging kt stadium.hehe...)5) Elakkan tekanan. Tekanan sebenarnya boleh mendorong selulit sebab apabila tertekan tubuh akan mengeluarkan hormon adrenalin yang terus memasuki sel darah untuk bertindak balas pada otot seperti triceps, biceps dan quadriceps sebagai perlindungan. Dalam bahasa mudahnya, darah tidak sampai pada kulit dan mengurangkan peredaran serta tidak banyak toksin dibuang daripada tubuh.

**Kadang-kadang dengan hanya menarik nafas panjang sudah dapat menyingkirkan toksin dalam badan. Cuba teknik ini : Tarik nafas untuk sesaat. Kemudian tahan nafas itu selama 4 saat sebelum hembuskan perlahan-lahan selama 2 saat.

6) Gunakan berus besar yang mempunyai permukaan rata serta bulu yang keras untuk kulit anda. Mulakan dengan menggosok dengan lembut di buku lali dengan gerakan membulat dan terus ke peha dan jika perlu hingga ke pangkal peha. Berus seperti ini dapat membantu memerangi selulit kerana ia mampu merangsang peredaran darah, menyuburkan tisu-tisu dan berkesan membuang toksin dalam badan.7) Minum air dengan jumlah yang mencukupi. Sangat penting untuk membantu membuang toksin dan mengekalkan keanjalan kulit.


**harus mulakan esok :)

0 comments: