Cubaan membuat Oreo Cheesecake

>> Friday, 9 September 2011

Salam...

Semalam keinginan nk buat kek sangatla berkobar-kobar ye rakan2.hehe....dan dengan gigihnya lepas solat isyak terus masuk dapur utk buat kek. resepi oreo cheesecake ni saya dapat dari blog Pinkku Celaru. apa kate korang semua buat kek ni utk tetamu yang dtg raya kt umah tu,confirm licin diorg sapu sbb kek ni sangatla sedap :)

yummy...


Bahan2:

~ A ~
1 stengah paket oreo (yang plastik panjang tu)
50 gram butter (fara gune dalam 30gram je) sebab oreo dah ade butter,

~ B ~
250 gram cream cheese (satu plastik memang 250 gram)
stengah tin susu pekat manis. (if nak manis, buleh tambah)
stengah paket oreo (plastik panjang)

***********************

Cara2

~ A ~
Oreo.. hancurkan guna blender kering .. + butter yang dah dicairkan.. gaul rata.. masuk dalam loyang (9 inch).. tekan2 bagi mampat.. then, masuk la dalam freezer.

~ B ~
Creamcheese + susu, putar smpai xde ketulan cheese.. smpai sebati.. masukkan oreo yang dah dipecah2.. gaul rata..

Masukkan bahan ~B~ ke loyang bahan ~A ~ tadi.. masuk balik dalam freezer. Tunggu smpai beku (biasa, fara akan tinggal dlm 1 malam).. tapi.. 4/5 jam pon dah ok da..


**ni resepi yg saya copy sebijik dr blog cik fara :)

4 comments:

kayrul-shah 9 September 2011 at 13:40  

mesti sedap nie...cream cheese tue bikin lagi sedap kek nie..boleh try nanti..hehehhe

Diyana 9 September 2011 at 14:01  

yup,btul2.ni pn 1st time buat.xsngka jd.hehe...nsb baikla jmpa resepi yg sgt simple ni.jgn lupe try ye :)

mira ellyna 9 September 2011 at 23:03  

takyah bakar la ye?

Diyana 10 September 2011 at 19:43  

nope.msuk peti ais je :)